Kuchnia Bieszczadzkiej Legendy

Nie kłujemy w oczy przepastnym menu w którym obok pizzy znajdziesz dziczyznę i krewetki, bo chodzi nam o jakość, a nie ilość. Jesteśmy świadomi miejsca w którym się znajdujemy, więc serwujemy kuchnię opartą o lokalne przepisy, korzystając z sezonowych, bieszczadzkich składników takich jak np. jagody czy grzyby.

Gotujemy tradycyjnie i nie odgrzewamy kotletów, więc na swoje zamówienie chwilę poczekasz.
Cierpliwość wynagradzamy smakiem potraw.

Śniadania

ZESTAW I - 15pln

(jajecznica, masło, chleb, pomidor, ogórek, ser żółty, wędlina)

ZESTAW II - 15pln

(parówki, masło, chleb, pomidor, ogórek, ser żółty, wędlina)

Jajecznica - 8-12pln

(na maśle, szynce, kurkach lub bekonie)

Owsianka - 10pln

(płatki owasiane, bakalie i owoce na napoju sojowym/migdałowym)

Pancake - 12pln

(mąka razowa, banan, napój sojowy, soda, podawane z konfiturą lub miodem i świeżymi owocami)

Na życzenie klienta istnieje możliwość przygotowania
indywidualnych zestawów śniadaniowych
(więcej informacji przy barze)

Zupy

BonŻur - 10pln
(własnej roboty, z jajem i białą kiełbasą)

Barszcz ukraiński - 8pln
(tradycyjna zupa kresowa)

Zupa dnia - 8-10pln
(codziennie świeża, codziennie inna)

Dania regionalne

Knysza bieszczadzka - 20pln
(nadzienie z ziemniaków, białego sera i cebuli, zamknięte w chrupiącym cieście)

Placek po bieszczadzku - 27pln
(dwa placki ziemniaczane przełożone gulaszem, podawane z zestawem surówek)

Kotlet zakapiora - 27pln
(schab faszerowany w zestawie z frytkami i surówką)

Pstrąg po bieszczadzku - 30pln
(z lokalnej hodowli, nadziewany ziołami i czosnkiem, podawany z frytkami i surówką)

Czarcia micha - 30pln
(diabelska kapusta przekładana karkówką, boczkiem i kiełbasą)

Fuczki - 20pln
(kotleciki z ziemniaków i kiszonej kapusty, podawane z sosem i miksem sałat)

Dania wege/jarskie

Leczo - 15pln
(z papryki, pomidorów i cukinii)

Pierogi dzikiej baby - 13pln
(ruskie lub z jagodami)

Burakburger - 20pln
(kotlety z buraków, podawane z frytkami i surówką)

Falafele - 16/20pln
(smażone kulki z ciecierzycy z kuminem, chili i kolendrą, podawane w tortilli z warzywami i sosem, lub w zestawie z frytkami i surówką)

Naleśniki - 10-15pln
(z serem, konfiturą lub jagodami)

Placki ziemniaczane - 15pln
(ze śmietaną)

Danie dnia - 20-25pln
(codziennie nowy pomysł na zdrowy posiłek)

Zestawy tradycyjne

Kotlet schabowy - 20pln
(z frytkami i surówką)

Pierś z kurczaka - 20pln
(z frytkami i surówką)

Ser zasmażany - 20pln
(panierowany, podawany z frytkami i surówką)

Dodatki/Przekąski

Frytki - 5pln

Pieczone ziemniaczki - 5pln

Surówka - 6pln

Bukiet surówek - 10pln

Smalec - 12pln
z ogórem i chlebem

Hummus - 10pln
z chlebem i warzywami

Ursa Maior

URSA MAIORDo naszych dań polecamy jedyne regionalne piwa bieszczadzkie z browaru Ursa Maior. Wszystkie piwa Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa to piwa górnej fermentacji, tzw. ales (czyt. ejls). Są to piwa niepasteryzowane i niefiltrowane, naturalnie nasycone CO2. Proces warzenia piw przeprowadza sama założycielka browaru, według swoich autorskich receptur. W świecie piwowarów znana jest jako Piwowarka Aga. Ma na swoim koncie wiele nagród i wyróżnień w konkursach piwowarskich.